Η περιοχή της λίμνης Πλαστήρα αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών όλες τις εποχές του χρόνου. Διαθέτει σημαντική υποδομή όπως: Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Έρευνας και Ενημέρωσης, Εκπαιδευτικό Δάσος, Οικολογικά Μονοπάτια, Υδροβιολογικό Σταθμό, Παρατηρητήριο απ'όπου προσφέρεται άπλετη θέα, Κέντρα Υπαίθριων Δραστηριοτήτων, κλπ. Η περιοχή εξάλλου αποτελεί μέρος του δικτύου NATURA 2000, ως περιοχή οικοανάπτυξης. Αν βρίσκεστε ή αν περνάτε κοντά από το Νεοχώρι και θέλετε να μάθετε για την χλωρίδα της περιοχής της λίμνης, επισκεφθείτε τον Βοτανικό κήπο. Οι επιλογές είναι πολλές ανάλογα με τις προτιμήσεις του κάθε επισκέπτη. Μοναδική εμπειρία θα αποτελέσει η διανυκτέρευση στο Ορειβατικό Καταφύγιο αλλά και στο Δασικό χωρό "Δρυάδες".

Θρησκευτικά μνημεία με τεράστιο πολιτιστικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, μοναστήρια μοναδικά και άλλα ιερά μνημεία σε μια περιοχή με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος εντυπωσιάζουν κάθε επισκέπτη. Σε πολλά θρησκευτικά μνημεία της περιοχής οι επισκέπτες συρρέουν όλο το χρόνο βιώνοντας κλίμα κατάνυξης. Η περιοχή προσελκύει επισκέπτες που θέλουν να συνδυάσουν το προσκύνημα σε ιερούς τόπους και την αναψυχή. Στην περιοχή της λίμνης επισκεφθείτε την Μονή Παναγίας Πελεκητής στην Καρίτσα όπου χρειάστηκε κυριολεκτικά να πελεκηθεί ο βράχος για να κτιστεί, τη Μονή Κορώνας όπου φυλάσσεται η κάρα του οσιομάρτυρα Σεραφείμ, την ανακαινισμένη Μονή Πέτρας, την Εκκλησία Αγίας Τριάδας στη Φυλακτή, και τη Μονή Αγίας Τριάδας στο Μορφοβούνι.
Πέρα από το Θρησκευτικό τουρισμό η περιοχή συνδυάζει τις περισσότερες μορφές εναλλακτικού τουρισμού και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον. Μια επίσκεψη στο Μουσείο Πλαστήρα μαρτυρά το έργο του "μαύρου καβαλάρη" και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου. Διαδρομή που πρέπει να πραγματοποιήσουμε είναι ο γύρος της λίμνης, με απαραίτητη στάση στο Φράγμα το οποίο αποτέλεσε το μεγαλύτερο έργο της τότε εποχής για το Νομό Καρδίτσας αλλά και για όλη την Ελλάδα.

Η πραγματοποίηση του έργου αλλά και η υλοποίηση της ιδέας του Νικολάου Πλαστήρα ολοκληρώθηκε το 1959. Το Φράγμα μήκους 220μ. συγκράτησε τα νερά του Ταυρωπού, τα οποία κάλυψαν το οροπέδιο της Νεβρόπολης και δημιούργησαν τη λίμνη Πλαστήρα (Ταυρωπού). Τα νερά της λίμνης τροφοδοτούν τον υδροηλεκτρικό σταθμό της ΔΕΗ. Αρδεύουν τον Θεσσαλικό κάμπο και υδροδοτούν την πόλη μαζί με 38 κωμοπόλεις και χωριά του νομού, και της ευρύτερης περιφέρειας της Θεσσαλίας.

Μια εντυπωσιακή τσιμεντένια κατασκευή, ένα κομψό τόξο που μοιάζει να αγκαλιάζει τον τεράστιο όγκο του νερού της λίμνης, είναι ένα όμορφο σημείο για να αγναντέψει κανείς τη λίμνη, αλλά και την πίσω πλευρά του φράγματος που βουτά σε βάθος 83μ., κάθετα ανάμεσα στα βράχια. Λίγο πιο κάτω, στη θέση Μούχα μπορείτε να θαυμάσετε τα φιόρδ της λίμνης και το απέναντι νησάκι Νιάγκα. Είναι και μια ευκαιρία για ψώνια καθώς στη μια μεριά της γέφυρας έχουν στηθεί όμορφα μικρά μαγαζάκια και πάγκοι που έχουν στήσει οι ντόπιοι παραγωγοί κατά μήκος του φράγματος. Πάνω τους βρίσκονται στοιβαγμένα γουστόζικα σουβενίρ αλλά και τοπικά προϊόντα, όπως τραχανάς, χυλοπίτες, τσίπουρο, γλυκά και μέλι μέχρι χαλβά, κρασί, τυριά και διάφορα άλλα παραδοσιακά προϊόντα.

Γεωγραφικό πλάτος: 39° 14' 9.7578"
Γεωγραφικό μήκος: 21° 44' 45.909"

Tην πιο γοητευτική εικόνα της λίμνης θα απολαύσετε αναμφισβήτητα από το Παρατηρητήριο. Φτάνοντας στο Παρατηρητήριο, αφήνεις το βλέμμα σου να χαθεί στην υδάτινη επιφάνεια της λίμνης, με τα φιορδ και το κατάφυτο νησάκι της. Aπό την άλλη μεριά, οι δασωμένες πλαγιές και στο βάθος οι επιβλητικές κορυφές των Aγράφων συμπληρώνουν το μαγευτικό τοπίο. Από τον κεντρικό δρόμο, 2χλμ. πριν το Φράγμα, ακολουθούμε την πινακίδα δεξιά για παρατηρητήριο. Σε σύνολο τριών χλμ., 1,5χλμ. άσφαλτος και 1,5χλμ. καλός χωματόδρομος μας οδηγεί στη θέση παρατηρητήριο στα 1350μ. υψόμετρο με θέα τη Λίμνη και τα χωριά Τρικάλων και Καρδίτσας (με καθαρή ατμόσφαιρα) και η θέα φτάνει μέχρι τον Όλυμπο. Μέσα σ'ένα καταπράσινο περιβάλλον η θέα θα σας εκπλήξει ευχάριστα. Μπορείτε να θαυμάσετε τη λίμνη σε όλο το μήκος και το πλάτος της, τον ουρανό με τα σπάνια πουλιά, το αλπικό δάσος, τις γυμνές κορυφές των ψηλών βουνών να ζωγραφίζονται στο βάθος.

Γεωγραφικό πλάτος: 39° 14' 14.6616"
Γεωγραφικό μήκος: 21° 44' 14.6004"

Η Ι. Μονή Παναγίας Πελεκητής, επιβλητικό μεταβυζαντινό μνημείο, είναι κτισμένη επάνω σε ένα απότομο και υψηλό βράχωμα (1400μ.) της Πίνδου, ένα χλμ. βορειοδυτικά του χωριού Καρύτσα. Η παράδοση λέγει ότι το όνομα "Πελεκητή" οφείλεται στο ότι για να μπορέσει το Μοναστήρι να οικοδομηθεί στον σχεδόν κατακόρυφο βράχο, χρειάστηκε πρώτα να πελεκηθεί ο βράχος με ξύλινα εργαλεία ύστερα από υπόδειξη της Παναγίας, που παρουσιάστηκε στο όνειρο των μαστόρων λέγοντας: «Θα πελεκήσεις το βράχο με το κοπίδι και θα φτιάξεις μια εκκλησία την οποία θα ονομάσεις Παναγία Πελεκητή».

Η ίδρυση της Μονής άρχισε πιθανότατα στα τέλη του 15ου αιώνα από τον Πνευματικό Πορφύριο και ολοκληρώθηκε το 1529 στη σημερινή της μορφή από το Νέο Οσιομάρτυρα Δαμιανό, ο οποίος ιστορείται ως «κτίτωρ» σε δύο τοιχογραφίες της. Αποτελούμενη από δύο Ναούς και άλλα πολλά κτίσματα μοιάζει με αληθινό φρούριο. Αν μπει κάποιος σήμερα στο μοναστήρι θα δει τις μυστικές κρύπτες και καταπακτές που έχει, πράγμα που σημαίνει πως κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας αποτέλεσε σημείο συνάντησης κλεφτών και αρματολών.

Η Ιερά Μονή Παναγίας Πελεκητής θεωρείται από τα πιο σπάνια θρησκευτικά μνημεία του 16ου αιώνα. Εδώ, μπορείτε να θαυμάσετε πολλά και σημαντικά κειμήλια όπως ιερά ευαγγέλια, χειρόγραφα, εκκλησιαστικά σκεύη και πολλά άλλα. Μην παραλείψετε να προσέξετε το υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο και τις τοιχογραφίες που κοσμούν το ναό. Η μονή γιορτάζει κάθε δεκαπενταύγουστο τη μνήμη της Θεοτόκου.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 24410 94747.

Γεωγραφικό πλάτος: 39° 15' 36.0786"
Γεωγραφικό μήκος: 21° 41' 18.3294"

Το Ορειβατικό Καταφύγιο Αγράφων, βρίσκεται σε υψόμετρο 1.536μ. στην περιοχή Καραμανώλη. Πρόκειται για ένα καλά οργανωμένο καταφύγιο που στεγάζεται σε πέτρινο κτίριο σύγχρονων προδιαγραφών με πλήρη εξοπλισμό και δυνατότητα φιλοξενίας. Προσφέρει τις βασικές εξυπηρετήσεις όπως κεντρική θέρμανση, τζάκι, κουκέτες, κουβέρτες, κουζίνα, τουαλέτα, ζεστό νερό, ντούζ, διευκολύνσεις φαγητού και μαγειρέματος. Επίσης διαθέτει άνετη τραπεζαρία και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 30 άτομα.

Η θέση του καταφυγίου, είναι σημείο εκκίνησης ενός δικτύου μονοπατιών στο οποίο έχει τοποθετηθεί η κατάλληλη σήμανση για τις εξορμήσεις των επισκεπτών. Οι επιλογές που έχει ο επισκέπτης καλύπτουν όλους τους βαθμούς πεζοπορικής δυσκολίας και κατά μήκος των μονοπατιών έχουν τοποθετηθεί κιόσκια και παγκάκια για την διευκόλυνση των ορειβατών - περιπατητών.

Σε πολύ κοντική απόσταση βρίσκεται και το καταφύγιο του Ορειβατικού - Χιονοδρομικού Ομίλου Καρδίτσας (ΟΧΟΚ). Στις εγκαταστάσεις του περιλαμβάνεται μία πίστα αρχαρίων μήκους 300μ. και συρόμενος αναβατήρας. Το χιονοδρομικό κέντρο είναι υπό ανάπτυξη και παρέχει μεγάλες δυνατότητες για δρόμους αντοχής και ορειβατικού σκι.

Η πρόσβαση στο Ορειβατικό Καταφύγιο Αγράφων, από την Καρδίτσα είναι δυνατή απο δύο κατευθύνσεις:

Ακολουθώντας το δρόμο για τη λίμνη Πλαστήρα μέσω Κρυονερίου και
Μέσω Καστανιάς και φράγματος λίμνης Πλαστήρα.

Και οι δύο δρόμοι οδηγούν στον οικισμό Νεράιδα απο τον οποίο διανύοντας 5χλμ. ασφαλτοστρωμένου δρόμου φτάνετε στο καταφύγιο. Υπεύθυνος επικοινωνίας: Βασίλης Τασιόπουλος 6932744194.

Γεωγραφικό πλάτος: 39°16'44.5902"
Γεωγραφικό μήκος: 21°40'59.271"

Το μοναστήρι πήρε την ονομασία του από την τοποθεσία που βρίσκεται, σαν Κορώνα δηλαδή, αγναντεύοντας από ψηλά τον εύφορο κάμπο της Θεσσαλικής γης από ύψος 800μ. περίπου και βρίσκεται δίπλα στην ανατολική πλευρά της λίμνης Πλαστήρα. Η Μονή χτίστηκε από τον Αυτοκράτορα Ιωάννη Κομνηνό Β', στις αρχές του 12ου αιώνα, όταν βρέθηκε με θαυμαστό τρόπο η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Κορώνης.

Στην Ιερά Μονή, στα μέσα περίπου του 16ου αιώνα, έρχεται για να μονάσει ο Άγιος Σεραφείμ, μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Φαναρίου και Νεοχωρίου, ο οποίος υπέστη φρικτά βασανιστήρια και βρήκε μαρτυρικό θάνατο από τους Τούρκους, στις 4 Δεκεμβρίου του 1601, στην έδρα της επισκοπής του στο Φανάρι Καρδίτσας. Η τύχη του σώματος του είναι άγνωστη, η Αγία Κάρα του όμως φυλάσσεται στην Μονή Κορώνης, της οποίας παραμένει προστάτης και πολιούχος.

Η Μονή βρίσκεται δίπλα στο χωριό Μεσενικόλας, το οποίο απέχει 22χλμ. από την πόλη της Καρδίτσας.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 24410 22250

Περίπου 1,5χλμ. βόρεια από το Νεοχώρι, κατευθυνόμενοι προς Καλύβια Πεζούλας, θα δούμε στο δεξί μας χέρι πινακίδα που μας οδηγεί στο Βοτανικό Κήπο μετά από μικρή απόσταση.

Πρόκειται για μια έκταση 10 στρεμμάτων στην οποία έχει γίνει η συγκέντρωση και αποθεματοποίηση μέρους των χλωριδικών στοιχείων της ευρύτερης περιοχής της λίμνης Πλαστήρα, αλλά και γενικότερα του Ελλαδικού χώρου.

Κάθε χρόνο δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών, είτε μαθητές στο πλαίσιο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης είτε πλήθος άλλων ομάδων ή μεμονωμένων επισκεπτών που επιθυμούν να αποκομίσουν περισσότερες και εξειδικευμένες πληροφορίες για την χλωρίδα της περιοχής.

Ο Βοτανικός κήπος είναι ανοιχτός όλο το χρόνο. Οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να ξεναγηθούν, να αγοράσουν αρωματικά φυτά και βότανα, να πιούν καφέ και αναψυκτικά, να κάνουν μια μικρή βόλτα στη λίμνη που βρίσκεται μόλις 50μ. παρακάτω.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6973999013.

Γεωγραφικό πλάτος: 39°17'22.509"
Γεωγραφικό μήκος: 21°44'19.4892"

Όπως και το χωριό του Μορφοβουνίου έτσι και το μοναστήρι σκαρφαλωμένο στην πλαγιά ενός βουνού περιβάλλεται δυτικά από καστανόδασος, ενώ μπροστά του απλώνεται ολόκληρος ο Θεσσαλικός κάμπος.

Λίγο πριν φτάσουμε στο χωριό βρίσκεται η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Μορφοβουνίου. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 600μ. Ο ναός είναι αθωνίτικου τύπου, όπως οι περισσότερες Μονές της ευρύτερης περιοχής. Στις εισόδους του μοναστηριού θα δούμε λιθανάγλυφες παραστάσεις. Χτίστηκε το 1858 καθώς αναγράφεται και στην είσοδο της Μονής. Το 1943 το μεγαλύτερο τμήμα του μοναστηρίου πυρπόλησαν Ιταλοί κατακτητές. Από την καταστροφή αυτή γλύτωσε μόνο η εκκλησία. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές εργασίες συντήρησης της Μονής, η οποία γιορτάζει τη Δευτέρα της Πεντηκοστής. Την ημέρα του Αγ. Πνεύματος στον περίβολο της Ι. Μονής Αγίας Τριάδος πραγματοποιείται το ετήσιο αντάμωμα των απανταχού Μορφοβουνιωτών. Μετά τη λειτουργία και την αρτοκλασία στο προαύλιο της μονής προσφέρεται στους επισκέπτες πλιγούρι με κρέας και κρασί.

Γεωγραφικό πλάτος: 39° 21' 44.76"
Γεωγραφικό μήκος: 21° 45' 9.66"

Στην πανέμορφη οροσειρά των Αγράφων της Πίνδου, κοντά στο χωριό Κουμπουριανά, μέσα σε δύσβατο τόπο, διακρίνουμε την Ι. Μονή Παναγίας Σπηλαιωτίσσης, αφιερωμένη στη Ζωοδόχο Πηγή. Η Ιερά Μονή Σπηλιάς υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων. Είναι κτισμένη στην εξοχή ενός βράχου σε υψόμετρο 800μ. Ανάμεσα στις ελατοσκέπαστες πλαγιές μοιάζει με γαλάζια πέτρα ριγμένη στο πράσινο των Αγράφων και η θέα ψηλά από το δρόμο είναι εξαιρετική. Είναι σαν να έχει κρεμαστεί από τον απότομο βράχο και προκαλεί δέος στον προσκυνητή.

Η Μονή έπαιξε σημαντικό ρόλο στους αγώνες του 1821. Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης έκανε συχνά πολεμικές συσκέψεις και συμβούλια στην Ιερά Μονή αφού η θέση της είχε ιδιαίτερη στρατηγική σημασία. Η επαναστατική κυβέρνηση στα 1867 είχε την έδρα της στην Ιερά Μονή. Στο χώρο της συναντούμε δύο ναούς. Ο μικρότερος και παλαιότερος είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και ο μεγαλύτερος που είναι το καθολικό της Μονής τιμάται στη μνήμη της Ζωοδόχου Πηγής.

Ο μικρός ναός πρέπει να κτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα και να τοιχογραφήθηκε στις αρχές του 17ου, ενώ το καθολικό κτίσθηκε στα 1738 και αγιογραφήθηκε λίγο αργότερα. Εκεί σήμερα διαμένει αδελφότητα μοναχών, η οποία αγωνίζεται με ζήλο για την επάνδρωση και την ανακαίνισή της. Αρωγός στο έργο του, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος και πλήθος πιστών.

Γεωγραφικό πλάτος: 39° 16' 0.3612"
Γεωγραφικό μήκος: 21° 30' 45.039"

Το πυροφυλάκιο στην κορυφή Καζάρμα βρίσκεται σε υψόμετρο 1.977μ. και προσφέρει απαράμιλλη θέα στη λίμνη και τα γύρω βουνά. Το πυροφυλάκιο είναι πλέον εγκαταλελειμμένο ωστόσο η εντυπωσιακή θέα προς τη λίμνη Πλαστήρα και την ψηλότερη κορυφή της περιοχής το Βουτσικάκι (2.152μ.) δικαιολογούν μια επίσκεψη.

Μπορούμε να φτάσουμε στο πυροφυλάκιο είτε μέσω Φυλακτής είτε μέσω Βλασίου ο δρόμος όμως και στις δυο περιπτώσεις είναι χωματόδρομος και σε πολλά σημεία προσπελάσιμος μόνο με όχημα 4x4. Τους χειμερινούς μήνες η πρόσβαση είναι πολύ δύσκολη εξαιτίας του πυκνού χιονιού που συνήθως διατηρείται μέχρι και το τέλος της άνοιξης.

Γεωγραφικό πλάτος: 39° 19' 21.36"
Γεωγραφικό μήκος: 21° 37' 49.4508"

Σε υψόμετρο 1081μ. στην κορυφή Τσούκα δίπλα στο χωριό Καστανιά βρίσκεται ένα πυροφυλάκιο που αξίζει να επισκεφτείτε. Η θέα της λίμνης Πλαστήρα από το σημείο αυτό είναι απερίγραπτη καθώς τα φιόρδ και τα δάση της περιοχής δημιουργούν μια φανταστική σύνθεση ενώ η πρόσβαση στο σημείο είναι σχετικά εύκολη.

Αφού φτάσετε στη Καστανιά ακολουθήστε το δρόμο για Καροπλέση και σύντομα, στο αριστερό σας χέρι, θα δείτε ένα χωματόδρομο. Δυστυχώς ο χωματόδρομος σε πολλά σημεία είναι σε κακή κατάσταση εξαιτίας των βροχοπτώσεων και μπορείτε να τον προσπελάσετε μόνο με 4x4. Αν το όχημα σας δεν καλύπτει τις απαραίτητες προδιαγραφές ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε τη λύση της πεζοπορίας για να διανύσετε την απόσταση του 1χλμ. μέχρι την κορυφή.

Γεωγραφικό πλάτος: 39° 13' 58.44"
Γεωγραφικό μήκος: 21° 47' 47.7378"

Κυρίαρχο στοιχείο στην περιοχή το Βυζαντινό κάστρο του Φαναρίου. Βρίσκεται σ' απόσταση 14χλμ. από την Καρδίτσα και είναι το μοναδικό βυζαντινό κάστρο στη δυτική Θεσσαλία που σώζεται. Το κάστρο είναι χτισμένο πάνω στο λόφο του Φαναρίου και τα παλιότερα χρόνια ήλεγχε το πέρασμα από την Ήπειρο στη Θεσσαλία.

Πρόκειται για μικρό οχυρό, εκτάσεως 2,6 στρεμμάτων, που ενισχύεται από έξι προεξέχοντες πύργους. Η περίμετρος του φρουρίου είναι 230μ. και στα τείχη του υψώνονται πέντε πύργοι. Το ύψος των τειχών του φτάνει τα 10μ. και το πλάτος τους τα 2μ.

Το κάστρο διέθετε δύο εισόδους, μία στη νότια που είναι η κύρια και μία βοηθητική στη βόρεια πλευρά. Η διάμετρος του οχυρού είναι 100μ. περίπου. Στο εσωτερικό του υπάρχουν ερείπια δύο δεξαμενών, καμαροσκέπαστης πυριτιδαποθήκης, ενός τζαμιού που πατάει επάνω σε παλιότερο κτίριο με λουτρό, καθώς και δίχωρου κτιρίου μπροστά στην είσοδο για τις ανάγκες της φρουράς.
Το κάστρο χρησιμοποιήθηκε κατά την εποχή της τουρκοκρατίας από τους Τούρκους ως στρατώνας και το ίδιο συνέβη και από τον ελληνικό στρατό μετά την απελευθέρωση.

Ημέρες Ελεύθερης Εισόδου
Οι Κυριακές κατά το διάστημα από 1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου.
Η πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, πλην των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου (όταν η πρώτη Κυριακή είναι αργία, ως ημέρα εισόδου καθορίζεται η δεύτερη Κυριακή.)
27 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια ημέρα τουρισμού.

Γεωγραφικό πλάτος: 39° 24' 56.919"
Γεωγραφικό μήκος: 21° 48' 7.74"

Αξίζει να επισκεφτείτε το τοξωτό γεφύρι Καμάρα, που βρίσκεται περίπου 5,5χλμ. δυτικά της Κερασιάς. Ένας δρόμος μέσα στη φύση ξεκινά από το χωριό και σε φέρνει μέχρι το πέτρινο αναπαλαιωμένο γεφύρι, στο ρέμα της Κορομηλιάς, και τον πρόσφατα ανακαινισμένο νερόμυλο στο δρόμο για τη λίμνη.

Ένα μονοπάτι που κινείται μέσα σε σκιερά πυκνά πλατάνια μας φέρνει μετά από μια διαδρομή 1200μ. στη θέση Εννιά Βρύσες. Εδώ οργανώνεται κάθε χρόνο η Γιορτή του Βουνού στην οποία συμμετέχουν μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα και προσφέρονται τοπικά εδέσματα. Οι καταρράκτες, οι θέσεις και κορυφές με ωραία θέα και οι πηγές με τις διαμορφωμένες θέσεις αναψυχής (π.χ. Κιούγκι) συμπληρώνουν την εικόνα του Ανθοχωρίου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το Μουσείο Ανθοχωρίου όπου βρίσκονται εξαιρετικά εκκλησιαστικά κειμήλια. Από το Ανθοχώρι μπορείτε να μετακινηθείτε άλλοτε με περισσότερη και άλλοτε με λιγότερη άνεση και ευκολία και να γνωρίσετε όλη την περιοχή, η οποία παρουσιάζει και αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Γεωγραφικό πλάτος: 39°19'57.1008"
Γεωγραφικό μήκος: 21°38'0.9378"

Τόποι όμορφοι, προικισμένοι από τη φύση. Ατέλειωτες πεζοπορικές διαδρομές, μέσα από υπέροχα μονοπάτια που διασχίζουν όμορφα δάση ελάτης, αποζημιώνουν κάθε επισκέπτη που θα τα πραγματοποιήσει. Όμορφοι περίπατοι στο φαράγγι και στο δρόμο προς τη λίμνη Πλαστήρα και στην έξοδο του χωριού συναντά ο επισκέπτης τον παλιό νερόμυλο που ανακαινίστηκε και αποτελεί πλέον έναν καλό σταθμό αναψυχής για κάθε επισκέπτη.

Από εκεί ξεκινά μονοπάτι 5χλμ. με σήμανση και φτάνει στον Άγιο Νικόλαο Αργιθέας. Μετά από διαδρομή 1.200μ. στο μονοπάτι με σκιερά πλατάνια, συναντάμε τον πρώτο καταρράκτη και το τοπίο σε μαγεύει και σε καθηλώνει.

Γεωγραφικό πλάτος: 39° 21' 9.0288"
Γεωγραφικό μήκος: 21° 39' 28.2384"

Οι φυσιολάτρες θα γοητευτούν από τον ποταμό Ανθοχωρίτη που διαρρέει το χωριό. Ακολουθώντας το ειδικά διαμορφωμένο μονοπάτι θα συναντήσετε στην είσοδο του φαραγγιού τον πρόσφατα ανακαινισμένο νερόμυλο, ενώ στη συνέχεια η διαδρομή πλαισιώνεται από οργιώδη βλάστηση και άφθονα νερά που καταλήγουν στους απαράμιλλης ομορφιάς καταρράκτες Ανθοχωρίου.

Στη συνέχεια μπορείτε να κατευθυνθείτε είτε προς τις πηγές Εννέα Βρύσες που βρίσκονται σε υψόμετρο 1500μ. μέσα από το μονοπάτι, είτε προς τη βρύση Μαλλιά και τον Άγιο Νικόλαο Βλασίου.

Γεωγραφικό πλάτος: 39°21'12.6606"
Γεωγραφικό μήκος: 21°39'24.5304"

Στο χωριό Μορφοβούνι το Μουσείο Πλαστήρα, αφιερωμένο στο έργο και τη ζωή του μαύρου καβαλάρη, με έγγραφα, φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα, παρέχει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει, γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής του Νικολάου Πλαστήρα. Μετά από επίπονες προσπάθειες αποκτήθηκε σημαντικό αρχειακό υλικό που αναφέρεται στον Ν. Πλαστήρα. Συγκεκριμένα περιήλθαν στην κατοχή του Μουσείου:

  • 75 εφημερίδες με πρωτοσέλιδα άρθρα για τον Ν. Πλαστήρα και τις προεκλογικές ομιλίες του το '51.
  • 123 προπολεμικά άρθρα που ξεκινούν απ' το '22.
  • Μια σειρά από εφημερίδες σε ένα φύλλο, με άρθρα για το Ν. Πλαστήρα, για τα Δεκεμβριανά γεγονότα και το διάγγελμα του ως πρωθυπουργού τον Ιανουάριο του 45.
  • 45 γελοιογραφίες από 1949-50 που δείχνει με γλαφυρό τρόπο το κλίμα της εποχής.

Όλο το υλικό εκτίθεται στο Μουσείο και για τις γελοιογραφίες υπάρχει η σκέψη να εκδοθούν σε ειδικό λεύκωμα.

Από το 1994 στο χωριό καταγωγής του θρυλικού «μαύρου καβαλάρη» υπάρχει το Κέντρο Ιστορικών Μελετών «Νικόλαος Πλαστήρας» με σημαντικό πεδίο δραστηριοτήτων. Το Μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά και το επισκέπτονται σχολεία, σύλλογοι και ιδιώτες απ' όλη την Ελλάδα.

Δύο χλμ. περίπου από τη Μονή Σπηλιάς βρίσκεται η μικρή λίμνη Στεφανιάδας, η οποία σχηματίστηκε από κατακρήμνιση του εδάφους το 1963-64 και την δημιουργία λεκάνης που σιγά - σιγά γέμισε νερό, έχει επιφάνεια μόλις 175 στρεμμάτων. Είναι πνιγμένη στο πράσινο με απότομες σχετικά ακτές και στάθμη που επηρεάζεται από τις εποχιακές βροχές. Η λίμνη της Στεφανιάδας αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση γιατί, ενώ σχηματίσθηκε από φυσικά αίτια εντούτοις, έχει όμοια χαρακτηριστικά με τις τεχνητές λίμνες φραγμάτων λόγω της μικρής ηλικίας της (μερικές δεκαετίες). Η παρουσία της προσθέτει κατά πολύ στην εικόνα του γύρω τοπίου.

Το σχήμα της είναι ελλειπτικό (διαστάσεις: περίπου 200x400μ.), ενώ το υψόμετρο της στάθμης της είναι 700μ.. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της λίμνης είναι ο μεγάλος ρυθμός ανανέωσης των υδάτων της λόγω της μικρής συνοχής των πετρωμάτων που συγκρατούν τα νερά της και που ήταν η αιτία του σχηματισμού της.

Από τη λίμνη Στεφανιάδας ο δρόμος (χωματόδρομος με δυσκολίες) συνεχίζει προς τα χωριά του Δήμου Αχελώου και Ευρυτανίας (Κέδρα).

Γεωγραφικό πλάτος: 39° 15' 53.0202"
Γεωγραφικό μήκος: 21° 29' 43.101"

Το δασικό χωριό "Δρυάδες" έχει πάρει το ονομά του από τις νύμφες της Ελληνικής μυθολογίας, οι οποίες διάλεγαν πάντα το ωραιότερο σημείο ενός δάσους για να στήσουν το χορό τους. Αυτό μαρτυρεί την μεγαλοπρέπεια του τοπίου και τη φυσική ομορφιά, ιδανική για να ξεκουράσει και να ανανεώσει τον επισκέπτη.

Το Δασικό χωριό «Δρυάδες» βρίσκεται σε απόσταση 37χλμ. από την πόλη της Καρδίτσας, στις Νοτιοανατολικές πλαγιές της Πίνδου σε υψόμετρο 950μ. στη θέση «Σταυρός - Παλαιοχώρι» της περιφέρειας του Δ.Δ. Καροπλεσίου του Δήμου Ιτάμου του Ν. Καρδίτσας. Η διαδρομή των 37χλμ. είναι ιδιαίτερα όμορφη με τις εναλλαγές του ορεινών και πεδινών τοπίων. Η θέση του Δασικού Χωριού είναι τέτοια, ώστε είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ως ορμητήριο για μια επίσκεψη στα πανέμορφα γραφικά χωριά των Αγράφων, με πλούσια ιστορική παράδοση, με αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και θρησκευτικά προσκυνήματα με σπάνιους θρησκευτικούς θησαυρούς.

Η κατασκευή του Δασικού χωριού ολοκληρώθηκε το 2000 και περιλαμβάνει είκοσι ξύλινα σπιτάκια των δυο δωματίων με ογδόντα κρεβάτια, εστιατόριο - αίθουσα εκδηλώσεων, αθλητικούς χώρους (γήπεδο μπάσκετ & βόλεΐ) και τρεις χώρους στάθμευσης. Ο χώρος είναι περιφραγμένος με ξύλινο φράχτη και καταλαμβάνει έκταση 25 στρεμμάτων. Η κίνηση των επισκεπτών μέσα στο χωριό γίνεται μόνο πεζή, σε ελικοειδή, πλακόστρωτα δρομάκια.

Γεωγραφικό πλάτος: 39°11'51.129"
Γεωγραφικό μήκος: 21°45'26.7078"