Ο Ορεινός όγκος του νομού και ιδιαίτερα η λίμνη Πλαστήρα, αποτελεί προορισμό για απόδραση χιλιάδων επισκεπτών κάθε εποχή του χρόνου, καθώς προσφέρει ποικίλες ευκαιρίες για λιγότερο ή περισσότερο «ήπια» περιπετειώδη δράση. Οι πανύψηλες βουνοκορφές των Αγράφων προσφέρονται για ορειβασία και οι βουνοπλαγιές τους για πεζοπορία και ορειβατικό σκι.

Η γεωμορφολογία του εδάφους με τις απότομες κλίσεις προσφέρονται για αεραθλήματα, αναρριχήσεις, διασχίσεις φαραγγιών κ.α. δραστηριότητες. Τα μονοπάτια περιμετρικά της λίμνης προσφέρονται για ορειβατικό ποδήλατο, ιππασία, πεζοπορία κ.α. Τα καταγάλανα νερά της λίμνης προσφέρονται για στιγμές ξεκούρασης και αναψυχής. Οι επισκέπτες, κυρίως στη δυτική πλευρά της, έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν κωπηλασία, ψάρεμα, κολύμπι και άλλες δραστηριότητες.

drastiriotites limni plastira 01

Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ιππασία λίγο πρίν από το Κρυονέρι και να ασκηθούν στη σκοποβολή στο σκοπευτήριο της Νεράιδας. Κοντά στη Πλαζ Πεζούλας και τον Βοτανικό Κήπο μπορούν να ασκηθούν στην τοξοβολία, να ενοικιάσουν ποδήλατα βουνού, υδροποδήλατα, κανό, ιστιοσανίδες και άλλο εξοπλισμό για σπορ στη λίμνη, να κολυμπήσουν ή να ψαρέψουν με καλάμι.

Το ποδήλατο βουνού αποτελεί τη νέα πρόσκληση για τον επισκέπτη της λίμνης. Το άρτια οργανωμένο Tavropos Mountain Bike Center στα Καλύβια στην περιοχή της λίμνης, προσφέρει στους ενδιαφερόμενους όλα τα απαραίτητα για να μπορέσουν να απολαύσουν τις ατελείωτες διαδρομές, με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας, στους δρόμους πλάι στη λίμνη, στο δάσος ή στο βουνό. Το μήκος των διαδρομών είναι περίπου 35χλμ.

Καθένας που γνωρίζει ποδήλατο και είναι σε καλή φυσική κατάσταση μπορεί να συμμετέχει (από 10-65 χρόνων). Άνετα ρούχα, ένα μικρό σακίδιο και ένα παγούρι, ένα αντιανεμικό μπουφανάκι, γάντια και καπελάκι, είναι τα μόνα που χρειαζόμαστε. Μετά από μια μικρή ενημέρωση για το δρομολόγιο ξεκινάμε. Στο δρόμο κάνουμε στάσεις για να απολαύσουμε το τοπίο, να πάρουμε φωτογραφίες και να κάνουμε πικνικ.

Πολλά πεζοπορικά μονοπάτια δίνουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες να απολαύσουν την ομορφιά της φύσης. Ιδανική περιοχή για πεζοπορία είναι το Εκπαιδευτικό Δάσος Μπελοκομίτη στο οποίο έχουν χαραχθεί και σηματοδοτηθεί εξι ιδαίτερου φυσικού κάλλους μονοπάτια. Το Εκπαιδευτικό Δάσος καταλαμβάνει μια έκταση 5.688 στρεμμάτων και τα χαρακτηριστικά των μονοπατιών του είναι:
  • Μ1: Μπελοκομίτης - Λίμνη.
  • Μ2: Λίμνη - Ζυγογιαννέϊκα.
  • Μ3: Λίμνη - Παρατηρητήριο.
  • Μ4: Ρ. Γαλατάδες - Ζυγογιαννέϊκα.
  • Μ5: Παρατηρητήριο - Ζυγογιαννέϊκα.
  • Μ6: Ζυγογιαννέϊκα - Άγραφα Ν. Ευρυτανίας.

Άλλα μονοπάτια είναι:

  • Ορειβατικό Καταφύγιο Αγράφων - Καρίτσα. Μήκος: 5.200μ.
  • Ορειβατικό Καταφύγιο Αγράφων - Ι. Μονή Πελεκητής. Μήκος: 4.000μ.
  • Ορειβατικό Καταφύγιο Αγράφων - Σπηλιά Γάκη. Μήκος: 7.850.
  • Ορειβατικό Καταφύγιο Αγράφων - Βουτσικάκι. Μήκος: 5.500μ.

Η ιππασία γύρω από τη λίμνη Πλαστήρα είναι μία ακόμη ενδιαφέρουσα δραστηριότητα για μικρούς και μεγάλους. Χάρη στις οργανωμένες φάρμες που βρίσκονται σε ένα καταπράσινο μέρος ανάμεσα στα χωριά Μορφοβούνι και Καλύβια Πεζούλας πραγματοποιείται κατά κόρον από τους επισκέπτες. Η εξερεύνηση της λίμνης γίνεται μοναδική εμπειρία για κάθε επισκέπτη όταν συνδυάζεται με άλογα που καλπάζουν στις όχθες της. Άλλωστε πόσο συχνά έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε βόλτα με το άλογο δίπλα στη λίμνη;

Η λίμνη Πλαστήρα προσφέρεται επίσης για όμορφες διαδρομές στα νησάκια και φιόρδ της, καθώς και παιχνίδι ανάμεσα στα δέντρα της όχθης που είναι βυθισμένα στο νερό. Μέσα από τη λίμνη η θέα από τα θεσσαλικά Άγραφα είναι μαγευτική.

Μικροί και μεγάλοι έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία αλλά και να βιώσουν το μεγαλείο του εκπληκτικού φυσικού τοπίου.

Οι πλαγιές των βουνών προσφέρονται για σύντομες ή μεγάλης διάρκειας πορείες, για άλλοτε ευκολότερες και άλλοτε δυσκολότερες διαδρομές τις οποίες οι φυσιολάτρες ορειβάτες μπορούν να πραγματοποιήσουν ομαδικά ή ατομικά. Για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών υπάρχουν καταφύγια στην περιοχή της λίμνης.
Το ορειβατικό καταφύγιο Αγράφων στη θέση Καραμανώλη και το καταφύγιο στη θέση Ελατάκος στο δάσος Μπελοκομίτη, αποτελούν τα ορμητήρια των ορειβατών για τις περιπετειώδεις διαδρομές τους στο Μπορλερό (2016μ.), το Βουτσικάκι (2154μ.) και τις άλλες βουνοκορφές των Αγράφων.

Δεκάδες διαδρομές και πορείες ξεκινούν με πρωτοβουλίες ορειβατικών συλλόγων και φυσιολατρών και από διάφορα άλλα σημεία.

Λίγο έξω από το Μουζάκι στο δρόμο προς την Πορτή υπάρχουν οργανωμένα αναρριχητικά πεδία με 10 αθλητικές διαδρομές. Τα πετρώματα είναι πολύ καλής ποιότητας και προσελκύουν κάθε χρόνο αρκετό κόσμο στη περιοχή καθώς γίνονται οργανωμένες δραστηριότητες.

Οι επισκέπτες μέσα απο τις διαδρομές μπορούν να απολαύσουν τη φύση και τις ομορφιές της.

Με βάση τις περιβαλλοντικές ανάγκες της λίμνης, οι κανονισμοί που έχουν δημιουργηθεί επιτρέπουν μόνο το ψάρεμα με καλάμι. Το Υπουργείο Γεωργίας έχει εκδώσει συγκεκριμένους κανόνες αλλά γύρω από τη λίμνη μπορείτε να πληροφορηθείτε έγκαιρα και σωστά. Ο σύλλογος ψαράδων θα σας δείξει τα κατατόπια. Πολλά από τα ποτάμια της περιοχής είναι εξαιρετικά πλούσια σε ψάρια κι έτσι δεν θα γυρίσετε με άδεια χέρια.

Αξιόλογο μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός πως διοργανώνεται κάθε χρόνο διαγωνισμός ψαρέματος το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου με ευθύνη του Δήμου στην περιοχή του Μορφοβουνίου. Παίρνουν μέρος δεκάδες ερασιτέχνες ψαράδες από όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου και το Νομό Καρδίτσας.

Οι όχθες της λίμνης φιλοξενούν δύο οργανωμένες πλάζ όπου μπορείτε να κολυμπήσετε, στο Λαμπερό και την Πεζούλα. Επίσης διοργανώνεται κάθε χρόνο τον Αύγουστο μήνα από τον μορφωτικό και εκπολιτιστικό σύλλογο Λαμπερού Καρδίτσας "ΤΟ ΛΑΜΠΕΡΟ" ο Διάπλους της λίμνης. Οι κολυμβητές που παίρνουν μέρος διανύουν την απόσταση Πλάζ Πεζούλας - Πλάζ Λαμπερού, απόσταση 5χλμ. Εντυπωσιακός κολυμβητικός μαραθώνιος με φόντο τις ομορφιές της Ελλάδας.

Θεωρείτε ένας από τους πιο όμορφους αγώνες στην Ελλάδα, που εξηγεί και την τεράστια συμμετοχή αθλητών και πραγματοποιείται το 1ο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου.