Η περιοχή της λίμνης Πλαστήρα αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών όλες τις εποχές του χρόνου. Διαθέτει σημαντική υποδομή όπως: Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Έρευνας και Ενημέρωσης, Εκπαιδευτικό Δάσος, Οικολογικά Μονοπάτια, Υδροβιολογικό Σταθμό, Παρατηρητήριο απ'όπου προσφέρεται άπλετη θέα, Κέντρα Υπαίθριων Δραστηριοτήτων, κλπ. Η περιοχή εξάλλου αποτελεί μέρος του δικτύου NATURA 2000, ως περιοχή οικοανάπτυξης. Αν βρίσκεστε ή αν περνάτε κοντά από το Νεοχώρι και θέλετε να μάθετε για την χλωρίδα της περιοχής της λίμνης, επισκεφθείτε τον Βοτανικό κήπο. Οι επιλογές είναι πολλές ανάλογα με τις προτιμήσεις του κάθε επισκέπτη. Μοναδική εμπειρία θα αποτελέσει η διανυκτέρευση στο Ορειβατικό Καταφύγιο αλλά και στο Δασικό χωρό "Δρυάδες".

Θρησκευτικά μνημεία με τεράστιο πολιτιστικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, μοναστήρια μοναδικά και άλλα ιερά μνημεία σε μια περιοχή με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος εντυπωσιάζουν κάθε επισκέπτη. Σε πολλά θρησκευτικά μνημεία της περιοχής οι επισκέπτες συρρέουν όλο το χρόνο βιώνοντας κλίμα κατάνυξης. Η περιοχή προσελκύει επισκέπτες που θέλουν να συνδυάσουν το προσκύνημα σε ιερούς τόπους και την αναψυχή. Στην περιοχή της λίμνης επισκεφθείτε την Μονή Παναγίας Πελεκητής στην Καρίτσα όπου χρειάστηκε κυριολεκτικά να πελεκηθεί ο βράχος για να κτιστεί, τη Μονή Κορώνας όπου φυλάσσεται η κάρα του οσιομάρτυρα Σεραφείμ, την ανακαινισμένη Μονή Πέτρας, την Εκκλησία Αγίας Τριάδας στη Φυλακτή, και τη Μονή Αγίας Τριάδας στο Μορφοβούνι.
Πέρα από το Θρησκευτικό τουρισμό η περιοχή συνδυάζει τις περισσότερες μορφές εναλλακτικού τουρισμού και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον. Μια επίσκεψη στο Μουσείο Πλαστήρα μαρτυρά το έργο του "μαύρου καβαλάρη" και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου. Διαδρομή που πρέπει να πραγματοποιήσουμε είναι ο γύρος της λίμνης, με απαραίτητη στάση στο Φράγμα το οποίο αποτέλεσε το μεγαλύτερο έργο της τότε εποχής για το Νομό Καρδίτσας αλλά και για όλη την Ελλάδα.