Ο Ορεινός όγκος του νομού και ιδιαίτερα η λίμνη Πλαστήρα, αποτελεί προορισμό για απόδραση χιλιάδων επισκεπτών κάθε εποχή του χρόνου, καθώς προσφέρει ποικίλες ευκαιρίες για λιγότερο ή περισσότερο «ήπια» περιπετειώδη δράση. Οι πανύψηλες βουνοκορφές των Αγράφων προσφέρονται για ορειβασία και οι βουνοπλαγιές τους για πεζοπορία και ορειβατικό σκι.

Η γεωμορφολογία του εδάφους με τις απότομες κλίσεις προσφέρονται για αεραθλήματα, αναρριχήσεις, διασχίσεις φαραγγιών κ.α. δραστηριότητες. Τα μονοπάτια περιμετρικά της λίμνης προσφέρονται για ορειβατικό ποδήλατο, ιππασία, πεζοπορία κ.α. Τα καταγάλανα νερά της λίμνης προσφέρονται για στιγμές ξεκούρασης και αναψυχής. Οι επισκέπτες, κυρίως στη δυτική πλευρά της, έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν κωπηλασία, ψάρεμα, κολύμπι και άλλες δραστηριότητες.

drastiriotites limni plastira 01

Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ιππασία λίγο πρίν από το Κρυονέρι και να ασκηθούν στη σκοποβολή στο σκοπευτήριο της Νεράιδας. Κοντά στη Πλαζ Πεζούλας και τον Βοτανικό Κήπο μπορούν να ασκηθούν στην τοξοβολία, να ενοικιάσουν ποδήλατα βουνού, υδροποδήλατα, κανό, ιστιοσανίδες και άλλο εξοπλισμό για σπορ στη λίμνη, να κολυμπήσουν ή να ψαρέψουν με καλάμι.