Η Δρακότρυπα είναι χωριό του Δήμου Μουζακίου Καρδίτσας και βρίσκεται σε κοντινή σχετικά απόσταση από τη λίμνη Πλαστήρα. Απέχει 40χλμ. από την Καρδίτσα και 30χλμ. από τα Τρίκαλα. Σε υψόμετρο 800μ. με θέα που καθηλώνει σώζεται ένα σημαντικότατο μνημείο των Αγράφων, το αθωνίτικου τύπου μοναστήρι της Αγίας Τριάδας.

Το χωριό χάνεται στο πράσινο και τα άφθονα νερά. Βρίσκεται σε υψόμετρο 650μ. και οι κλιματολογικές συνθήκες είναι ιδανικές για καλοκαιρινές και χειμερινές διακοπές στα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Περιβάλλεται από ελατόδασος, ενώ υπάρχουν και πηγές με ιαματικά νερά και φυσικά το σπήλαιο "δρακότρυπα" στο οποίο οφείλεται και το όνομα του χωριού. Τα πολλά νερά και το ήπιο κλίμα ευνοούν την ανάπτυξη μεγάλης ποικιλίας τοπικών προϊόντων.
Η οικονομία του χωριού παλαιότερα στηριζόταν στη γεωργία, κτηνοτροφία και κυρίως στην άσκηση της μαστορικής τέχνης που την έφεραν οι Κονιτσιώτες. Οι Δρακοτρυπιανοί πετράδες μάστορες ήταν ονομαστοί σ' ολόκληρη τη Θεσσαλία για το μεράκι τους και την έξοχη αρχιτεκτονική οικοδομική τους δημιουργία.
Η περιήγηση στο δάσος μπορεί να γίνει με αυτοκίνητο (4x4) μέσω τον δασικών δρόμων ή για τους λάτρεις της πεζοπορίας μέσω των μονοπατιών που έχουν χαράξει οι κτηνοτρόφοι τις περιοχής. Μέσα στο δάσος έχουν κάνει την εμφάνισή τους είδη όπως αγριογούρουνα, ζαρκάδια και αλεπούδες, πράγμα που αποδεικνύει το πόσο σημαντικός βιότοπος είναι τα δάση γύρω από το χωριό.
Στο χωριό λειτουργεί όλο το χρόνο βιβλιοθήκη και βρίσκεται υπό κατασκευή μουσείο με εκθέματα του 18ου και 19ου αιώνα.

Πανηγύρια διοργανώνονται στην γιορτή του Αγ. Πνεύματος, στη γιορτή του Αγ.Κυρίλλου στο συνοικισμό Τρυγόνα με τη συμμετοχή τοπικών ορχηστρών (κλαρίνα) και θρησκευτική πανήγυρη την τελευταία Κυριακή του Ιουλίου στην τοπική γιορτή του Αγ. Διονυσίου με προσφορά φαγητού.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη Δρακότρυπα περίπου το 1500 γεννήθηκε ο όσιος Διονύσιος (κατά κόσμον Δημήτριος) από πτωχούς αλλά πιστούς γονείς, το Νικόλαο και τη Θεοδώρα. Ο όσιος Διονύσιος από νωρίς έδωσε δείγματα αφοσιώσεως στο Θεό και αγάπης προς το μοναχισμό. Γύρω στο 1542 έκτισε στον Όλυμπο τη Μονή Αγίας Τριάδος ενώ παρέδωσε την άγια ψυχή του στο Θεό την 23η Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία επιτελείται η ιερά και οσία μνήμη του. Στη Δρακότρυπα η εορτή του πανηγυρίζεται επίσης την τελευταία Κυριακή του Ιουλίου. Η τιμία Κάρα του θησαυρίζεται στη φερώνυμο Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου Ολύμπου.