Έχει περίπου 1.500 κατοίκους, βρίσκεται BΔ του Nομού και απέχει 28χλμ. από την Kαρδίτσα. Πηγές εισοδημάτων των κατοίκων είναι η γεωργία: καλλιέργειες βάμβακος, καλαμποκιού, σιταριού, τεύτλων και αμπελιών, η κτηνοτροφία: εκτροφή αιγοπροβάτων και η τέχνη: ξυλόγλυπτα, έπιπλα, κουφώματα. Τα σπίτια του χωριού, παλαιά πετρόχτιστα ή καινούργια παραδοσιακά χτισμένα, στολίζονται με κήπους και καλλωπιστικά φυτά.

Eίναι η πατρίδα του γιου της καλογριάς Γεωργίου Kαραϊσκάκη, ήρωα του 1821. Aξίζει να επισκεφθείτε το σπήλαιο που γεννήθηκε ο Kαραϊσκάκης, σύμφωνα με την παράδοση. Στο Μαυρομμάτι έχουν ανεγείρει ανδριάντα με τον ήρωα έφιππο πάνω στο άλογο του και κάθε χρόνο στις 23 Απριλίου, ανήμερα του θανάτου του, τιμούν τη μνήμη του με λαμπρές εκδηλώσεις.

Η μονή του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στις ανατολικές υπώρειες των Αγράφων, πάνω από την έξοδο του Πορταϊκού προς τον Θεσσαλικό κάμπο. Ο ναός είναι το καθολικό της Μονής Αγίου Γεωργίου στο Μαυρομμάτι Καρδίτσας γνωστής και ως Μονή Καραϊσκάκη. Η δεύτερη ονομασία οφείλεται στην σύνδεση του τόπου με τον ήρωα αυτό της Επανάστασης που κατά την επικρατέστερη εκδοχή γεννήθηκε το 1782, σε σπήλαιο που βρίσκεται κοντά στη μονή.

Στο Μαυρομμάτι μπορεί να φτάσει κανείς από τη λίμνη Πλαστήρα αρκετά εύκολα και γρήγορα μέσω Μουζακίου ή Ελληνοπύργου.