Ανηφορίζοντας από τα Καλύβια φτάνουμε στη Νεράϊδα. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.120μ. στις πλαγιές των Αγράφων, πάνω από την λίμνη Πλαστήρα και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Θεσσαλίας. Παλαιότερα ήταν γνωστή με το όνομα Σπινάσα, σλαβικής προέλευσης, το οποίο άλλαξε το Μάρτιο του 1928 με βασιλικό διάταγμα. Έχει 300 κατοίκους περίπου και βρίσκεται NΔ του Nομού ενώ απέχει 40χλμ. από την Kαρδίτσα. Βρίσκεται μέσα στα έλατα με καταπληκτική θέα στη λίμνη Πλαστήρα. Όταν δε η ατμόσφαιρα είναι καθαρή το μάτι μπορεί να φτάσει μέχρι την κορυφή του Ολύμπου. Μια από τις ωραιότερες και δημοφιλής διαδρομές είναι αυτή που φτάνει μέχρι τη βρύση του Αλεξανδρή καθώς και οι διαδρομές για τα γειτονικά χωριά, την Πεζούλα και το Νεοχώρι.

Αποτελεί προπολεμικό θέρετρο το οποίο κάηκε το 1943 από τους Γερμανούς και ξαναχτίστηκε μετά τον πόλεμο. Η Νεράιδα κατά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο ήταν η έδρα του αρχηγείου του ΕΛΛΑΣ και στο σπίτι του Ν. Πλαστήρα εγκατέστησε το στρατηγείο του ο Άγγλος λοχαγός Χάμσον.
Μην ξεχάσετε να δείτε το Ναό του Γενεσίου της Θεοτόκου, ο οποίος ιδρύθηκε το 16ο αιώνα και βρίσκεται βορειοανατολικά και σε απόσταση 3χλμ. από το χωριό.

Στη Νεράιδα λειτουργούν ξενώνες και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα τα οποία προσφέρουν άνετη διαμονή σε ένα υπέροχο περιβάλλον.