Η Ραχούλα ανήκει στο Δ. Ιτάμου και με απόφαση του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. ορίστηκε ως ιστορική έδρα του. Απέχει από την Καρδίτσα 17χλμ. και το κέντρο του χωριού βρίσκεται σε υψόμετρο 350μ. Κύριος ποταμός της περιοχής είναι ο «Καράμπαλης» που έχει τις πηγές του στον Ίταμο, ρέει προς Βορρά και συγκεντρώνοντας παραποτάμους, χείμαρρους και ρέματα χύνεται στον Πηνειό.

Η μεγαλύτερη έκταση της περιοχής καλλιεργείται με βαμβάκι και καλαμπόκι. Υπάρχουν όμως και αμπελότοποι από τους οποίους παράγεται εξαιρετικής ποιότητας κόκκινο κρασί. Το εισόδημα των κατοίκων συμπληρώνεται με περιορισμένης έκτασης μελισσοκομία και κτηνοτροφία.

Στο Παλιοζωγλόπι στο εξωκκλήσι του Αι-Λιά υπάρχει ο τάφος του Χαρίλαου Φλωράκη. Επίσης σε οικόπεδο που δώρισε ο ίδιος στο Δήμο αναστηλώθηκε η οικία του όπου λειτουργεί το «Ιστορικό Μουσείο Χαρίλαου Φλωράκη» με εκατοντάδες επισκέπτες το χρόνο από όλη την Ελλάδα. Ένα σπίτι γεμάτο ιστορία και μνήμες από την προσωπικότητα ενός πολιτικού άνδρα που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Στο Μουσείο φιλοξενούνται προσωπικά αντικειμενά του όπως και η βιβλιοθήκη του με 2500 βιβλία που ο ίδιος είχε αφήσει στο κόμμα.
Το τοπίο είναι μαγευτικό και εναλλάσσεται με θάμνους, καστανιές, βελανιδιές και βαθυπράσινα έλατα ενώ ο δρόμος που ακολουθούμε διέρχεται δίπλα από το ποτάμι που συναντάμε καταρράκτες.