Το Φανάρι βρίσκεται στο νομό Καρδίτσας και απέχει από την πόλη περίπου 15χλμ. ΒΔ. Είναι κτισμένο πάνω στα θεμέλια της ένδοξης «κλωμακόεσσας» κατά τον Όμηρο, αρχαίας Ιθώμης, σε περίοπτη θέση, σκαρφαλωμένο στις πλαγιές ενός λόφου, την κορυφή του οποίου κοσμεί το βυζαντινό φρούριο. Αν και ημιορεινός οικισμός (υψόμετρο 220μ.) εν τούτοις γεωγραφικά κατατάσσεται στην οροσειρά των Αγράφων. Το Φανάρι είναι χωριό με πλούσια ιστορία, αποτελεί την έδρα του Δήμου Ιθώμης και είναι χαρακτηρισμένο ως οικισμός ιδιαίτερης οικιστικής φυσιογνωμίας.

Στο χωριό Φανάρι μαρτύρησε ο Άγιος Σεραφείμ, ο πολιούχος της Καρδίτσας. Το Φανάρι με την επισκοπή Φαρσάλων αποτέλεσαν τη Μητρόπολη των Φαναριοφαρσάλων.

Το κάστρο του Φαναρίου, μοναδικό βυζαντινό κάστρο στη δυτική Θεσσαλία που σώζεται, δεσπόζει μεγαλόπρεπο στην άκρη της οροσειράς των Αγράφων. Κτίστηκε το αργότερο στο δεύτερο μισό του 13ου αιώνα σε μια τοποθεσία ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας και αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα οχυρά των βυζαντινών αυτοκρατόρων.